Sidor

Tuesday, October 27, 2009

Förmågor

Satt och bläddrade i Illustrerad Vetenskap tidigare idag. Läste där en notis om världens intelligentaste man. Han hade vid ett flertal tillfällen fått sin IQ uppmätt till 280, vilket är väldigt högt! Notisen berättade att denne man avled i 40-årsåldern, utan att ha åstadkommit något särskilt. Det fick mig att börja tänka.

Många gånger tror vi att vi måste vara så väldigt duktiga och/eller smarta för att kunna åstadkomma något vettigt. Det är lätt att misströsta om man upplever att man inte har några särskilda förmågor. Så kan jag känna många gånger. Visst finns det saker som jag kan, men jag är inte jätteduktig på något särskilt. Du vet, så där duktig som man tycker att så många andra är. Och så blir jag deppig.

Men tänk så mycket som människor åstadkommit i världen. Och ändå var de uppenbarligen inte smartast, för han som var det åstadkom ingenting. Men alla dessa som åstadkommit något lät sig inte hindras av att de inte var bäst. De tog den förmåga de faktiskt hade, och gjorde något av den. Man måste inte alltid vara så otroligt duktig för att kunna bidra med något till världen.

Det är intressant att fundera på vad denne intelligente man hade kunnat åstadkomma, om han bara hade försökt. Han var ju superintelligent, han hade ju kunnat använda det till något stort och viktigt, som många människor hade kunnat få nytta av. Men det gjorde han inte. Varför, kan man undra? Kanske hade han inte möjlighet, fel omständigheter i livet kanske. Eller valde han helt enkelt att låta bli? I stället för att använda sin förmåga till världens och människors godo, valde han kanske att leva ett helt vanligt Svensson-liv. Nöjd med att vara sig själv nog. Kan det ha varit så? Då finns det något att lära - att det är vår vilja att åstadkomma något, vår vilja att hjälpa, som kan komma att betyda något för andra människor. Har vi inte viljan att hjälpa, så spelar det ingen roll vilka förmågor och gåvor vi har.

Dagens lärdom: Du måste inte vara bäst för att kunna åstadkomma något. Men du måste vilja! Ta den förmåga du har, och gör något bra med den!!!

No comments:

Post a Comment