Sidor

Thursday, October 15, 2009

Trafikvett på schemat

Tidigare ikväll var jag ledare för en grupp nioåriga scouter. Det är alltid lika spännande. Ibland får vi massor gjort, och ibland far de omkring som yra hönor utan att tyckas höra ett ord jag säger. Ikväll gick det ganska bra. Vi pratade trafikvett. De fick svara på trafikfrågor genom att ställa sig vid "ja-trädet" eller "nej-trädet" beroende på vilket svar de trodde var det rätta. Min käre make har lärt mig att man minns bättre om man lär med hela kroppen. Och de tyckte det var kul. Dessutom fanns det priser - tomat, morot eller äpple. Vinnarna fick välja först. De verkade nöjda, trots att priserna lite missvisande legat gömda i en kakburk.

Dessutom gjorde vi ett reflextest. Fyra av oss gick till andra änden av en fotbollsplan som ligger intill vår scoutplats. En hade reflexväst, en hade en vanlig reflex i snöre, en hade bara en ljus jacka utan reflexer, och en var mörkt klädd. Sedan fick de andra lysa med ficklampa på oss medan vi gick mot dem, och säga till när de såg oss. Det var skillnad, kan jag säga! Reflexvästen såg de med en gång, medan han med mörka kläder bara var några meter bort när de såg honom. Säger ganska mycket!

Även andakten, eller bibelstunden, gick bra. Det är inte alltid. De är så rastlösa, de små liven. Men vi satt och pratade tillsammans en stund, och det kändes riktigt givande. Jag läste ur pocket-bibeln om när Jesus kallade Matteus, när han talade med Nikodemus om natten, och om kvinnan vid brunnen. De fick ge förslag på likheter: att Jesus pratade med dem, att han brydde sig trots att de gjort dumheter, att de bjöd in sina vänner. Sedan pratade vi då om hur det kan se ut i våra liv, hur Gud ser på oss på samma sätt. Han har alltid tid med oss, och vårt värde ligger inte i vad vi gör. Dessutom kan vi förändra livet för andra genom att bry oss som han gjorde. Ibland krävs så lite för att förändra en människas liv. Att försöka uppmuntra en stökig klasskompis i lågstadiet kan vara den vändning han eller hon behöver. En medmänniska som bryr sig på riktigt kan göra enorm skillnad.

No comments:

Post a Comment