Sidor

Wednesday, December 16, 2009

Det goda livet

Såg just ett program på kunskapskanalen om Afrika, eller åtminstone en rad länder i Afrika. Det goda livet, hette det. Jag såg inte hela men tillräckligt för att bli tankfull. Olika människor i olika kulturer, folk, länder, samhällsskikt talade om vad som är viktigast i livet. Och det varierade!

Bushmen och pygméer ville helst bara få vara ifred och leva sitt liv i sin naturliga miljö. Där fanns det mat, och är man mätt så är man lycklig. Ungefär så sa de. En pygmé tyckte att staden var så tråkig, där hände ju ingenting. Djungeln var bra mycket bättre! Där fanns mat, där visste de hur de skulle bete sig och behövde inga pengar. Där sjöng de och var glada.

Vissa hade nåtts av missionärer och satte Guds ord och bönen före allt annat. Att respektera sin nästa var självklart. Sen var det pojksoldaten som var nöjd när han hade vapen. Han hade ingen familj, ingenting annat... Men med ett vapen i handen kunde han få precis allt det han ville ha. Folk var rädda, och såg han något han ville ha så dödade han bara ägaren och tog det! Det fanns fler som menade att pengar var det viktigaste. De hade sett västvärlden på tv, och trodde att alla där hade det bra på alla sätt. Har man bara pengar behöver man inget mer.

Biståndet passiviserar afrikanen, menade en före detta president. Det bästa för Afrika vore att glömmas av Europa ett tag, och få hitta sig självt. Många oroades över hur västkulturen spred individualism och respektlöshet mot äldre.

Vet inte riktigt vad jag vill säga med detta... Men det finns mycket som är tänkvärt i det. Vad är det som ger mening åt ditt liv? Har du smittats av västvärldens konsumism? Förmodligen mer än du själv tror... Hur självklart är det för dig att respektera andra? Många av dessa människor hindrades från att leva sina liv som de ville. Hindrades av andra människor. Av deras brist på respekt. Om du inte respekterar människor nära och långt borta, hur påverkas deras liv av det? Vilket avtryck gör du i världen? Lite läskig tanke....

No comments:

Post a Comment