Sidor

Friday, April 16, 2010

Klassammanslagning

Blev lite upprörd när sonen kom hem från skolan idag. Han hade nämligen fått veta att hans klass ska splittras till hösten. Pga resursbrist på skolan har de beslutat att lågstadieklasserna ska ha två paralleller i stället för tre som det är nu. Med sig hade han en lapp som meddelade att de nya klasslistorna kommer i början av maj. Ingen inbjudan till något föräldramöte eller någon annan information... Frustration! Enligt sonen är det bara deras klass som ska delas, inte de andra tvåornas. Är det rättvist? De har gått i samma klasser nu i tre år och känner varandra väl. Men eftersom skolan tidigare varit indelade i spår med bara en klass från varje årskurs i varje spår, så känner man inte de jämnåriga särskilt väl. Och nu ska de andra två klasserna vara intakta men få ett tillskott från sonens klass på fyra eller fem personer (de är bara nio i klassen). Snacka om att känna sig utanför! Ska det nu splittras så tycker jag åtminstone att alla klasser ska delas, så att alla får samma chans. Så har man gjort när man börjat mellanstadiet, och det skulle kännas mycket bättre! Hoppas att det bara är sonen som missförstått just den delen.

Givetvis får de nya lärare också. Också frustrerande! Detta är en klass som de senaste två åren haft 4-5 olika lärare pga omorganisationer och sjukdom. När han gick i ettan samarbetade hans klass mycket med barnskoleklassen, men den fick flytta till ett annat hus på andra sidan skolan också pga omorganisation. Där hade sonen sin ende killkompis någonsin... Hela tiden detta kringflyttande.

Detta kommer säkert också att påverka dotterns klass. Barnskolan kommer i höst vara tre klasser, men sen då? Blir det två klasser då också? Hade det inte varit lika bra att göra två klasser på en gång i så fall, så att de får känna sina klasskamrater? Nu känner hon visserligen de flesta jämnåriga eftersom hennes dagisgrupp utgörs av de flesta sexåringarna, men ändå. Till saken hör också den nämnda uppdelningen i spår som gjort att de som går i samma årskurs inte har sina klassrum i närheten av varandra. I stället har en barnskoleklass, en etta, en tvåa och en trea klassrummen intill varandra. Extra märkbart för sonen och hans klass, eftersom deras skolhus ligger lite avskilt från resten av skolan.

Irriterad!

No comments:

Post a Comment