Sidor

Saturday, August 7, 2010

Röda krusbär

Vi fick komma hem till några bekanta och plocka bär för några dagar sedan. Både vinbär och hallon, men framför allt röda krusbär. De andra bären slängde vi i frysen eftersom vi skulle iväg på lite semester, men det vågade vi inte. Buskägarna hade nämligen gjort sylt och kräm på frysta bär förra året, och det hade smakat väldigt illa. Därför vågade vi inte chansa utan paniksyltade alla bär vi plockat. Vilket blev en del, då vi fått med oss åtta liter hem... En liter fick dock mamma, eftersom hon är galen i krusbärssylt.

Först kokades det sylt, som avsmakades till havregrynsgröt till frukost. Smaskens! Var lite osäker på hur det skulle kokas eftersom vi blivit varnade, men jag lyckades hitta ett recept för just röda krusbär. Proportionerna mellan ingredienserna stämmer för vanligt syltrecept dock.

Röd krusbärssylt
1,5 - 2 liter röda krusbär ( ca 1 kg)
0,5 dl vatten
0,5 kg syltsocker
Koka rensade bär och vatten i 10 min.
Mosa de kokta bären med tex en potatisstöt, eller mixa med stavmixer.
Häll i socker och låt koka i 5 min. Gör ett syltprov på en kall tallrik och kontrollera att det stelnar. (Dra ett streck i sylten och se att den inte rinner tillbaka.)
Häll upp på burkar.

Sedan blev det krusbärssaft och krusbärsmarmelad med en touch av vanilj. Smaskens det också! Krusbärsmarmeladen är lättsockrad, så den var sur så det räckte till! Men i rätt sammanhang är det fint. Följ länkarna för att hitta recepten.

No comments:

Post a Comment