Sidor

Monday, May 9, 2011

Maskrossaft - Dandelion coridal

Nu blommar maskrosorna för fullt här, så nu har saftsäsongen börjat! Min mamma berättade just att min systerson undrade hur man gör, så nu ska jag berätta. Så här gör man Mayo!

Now the dandelions are in full bloom here, so now the cordial season is started! My mum just told me that my nephew wondered how it is made, and so I will tell you now. This is how it is made Mayo!


Plocka en massa maskrosor. Man använder bara blomman, så man behöver inte plocka stjälkarna. Plocka inte blommorna för nära vägen, eller där det kan hända att någon hund har kissat på dem...

Pick a lot of dandelions. You only use the flower, so you don't have to pick the stalks. Don't pick them too close to the road, or where people walk their dogs...


När man har plockat blommorna måste man rensa dem. Det är bara de gula bladen som ska användas, så dem sparar man. Det gröna, stjälken och blombotten som de gula bladen sitter fast på slänger man bort. Annars smakar det beskt. Man kan antingen klippa med en sax eller pilla loss det gula med fingrarna, men man blir väldigt smutsig då!

When you have picked the flowers, you have to clear them. It is only the yellow petals that are used, so you keep them. The green, the stalk and the bottom where the petals are attached you throw away. Otherwise it will taste bitter. You can either cut it away with a pair of scissors or pick it off with your fingers, but you get very dirty if you do!


När man har plockat loss allt gult mäter man hur mycket det blev och lägger det i en stor skål. Sedan kokar man vatten och häller över blommorna, och blandar i lite citronsyra. Om man har 1 liter blomblad så ska man koka 1-1½ liter vatten. Jag brukar använda vattenkokaren så det går fort. Häll 1 msk citronsyra i en kopp och blanda med lite av det varma vattnet innan du häller det över blommorna. Rör om ordentligt. När vattnet har svalnat lite ställer man in skålen i kylskåpet.

When all the yellow petals are picked off, you measure the extent and put it in a big bowl. Then you boil water and pour over the petals, and mix in some citric acid. If you have 1 liter petals, you boil 1-1½ liters of water. I use my electric kettle for speed. Pour 1 tablespoon citric acid in a cup and mix with some of the water before you pour it over the petals. Give it a good stir. When the water has cold off you can put it in the fridge.


När skålen har stått svalt i ett dygn tar man ut det och silar bort blommorna. Sedan kokar man vattnet och blandar i socker. Till en liter blommor tar man ½ kg socker. Om man vill kan man ta i konserveringsmedel också, men förvarar man saften i frysen så behövs inte det.

When the bowl has been standing cool for 24 hours you take it out and filter it. Then you boil the water and add sugar. For one liter petals you use ½ kg sugar. You can also add preservatives, but if you keep the cordial in the freezer that is not necessary.


Häll upp saften i flaskor. Om man ska ha saften i glasflaskor måste man hälla upp den och stänga ordentligt när saften är varm. Jag brukar ha den i plastflaskor i frysen, och då gör det inget om den är lite sval. Tänk bara på att den sväller när den fryser, så häll inte ända upp till kanten! Nu är saften färdig! När man dricker så får man blanda den med vatten. Vi brukar blanda den med en del saft och kanske 5-6 delar vatten, men det får man smaka och se vad man tycker är gott. Lycka till!

Pour the cordial into bottles. If you are keeping it in glass bottles, you have to pour it up and shut the bottles when the cordial is hot. I keep them in plastic bottle in the freezer, and then it doesn't matter if it cools down a little. Just remember that it swells when it freezes, so don't fill the bottles all the way up! Now the cordial is done! When you drink it you have to mix it with water. We usually mix it with one part cordial and maybe 5-6 parts water, but that is a matter of taste. Good luck!

1 comment:

  1. I remember you telling me about this and thinking about it when we had dandelions all over the place...but they are mostly gone now...so maybe next year!!

    ReplyDelete