Sidor

Monday, May 2, 2011

Torka nässlor - Drying nettles

Nu är jag i full gång och torkar nässlor. Jag blev lite försenad, så nässlorna är lite för stora för att jag ska kunna plocka dem hela. Då bör de vara 10-15 cm, och mina är lite större. Istället får jag plocka topparna och torka dem. Jag klipper av dem med en sax och lägger dem i min korg. Det måste inte vara en korg, men som den romantiker jag är bara älskar jag korgar!

Now I am busy drying nettles. I was a little late, so the nettles are a little to big for me to pick the whole plant. They should only measure 10-15 cm (4-6 inches), and mine are a little bit bigger. I get to pick the top of the plant instead, and dry them. I cut them off with a pair of scissors and put them in my basket. It doesn't have to be a basket, but beeing the romantic that I am, I simply love baskets!


Sedan brer jag ut nässlorna i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper och låter dem torka i ugnen. Ugnen står på 50 grader, och luckan är öppen på glänt. Inte mycket, jag brukar vika en kökshandduk och hänga över luckan så den inte går igen helt. Det är för att luften ska kunna cirkulera och fukten hitta ut. Man kan även torka på nät eller tyg i ett varmt, mörkt hörn. Men vi brukar ha så mycket flugor här att det inte fungerar.

Then I spread them out on a baking plate with baking paper on and let them dry in the oven. I put the oven on 50 C (122 F), and leave the oven door slightly open. Not much, I just fold a kitchen towel and hang it over the door so that it doesn't close entirely. It is for the air to be able to circulate and fore the moist to find its way out. You could also dry nettles on a net or a cloth in a warm, dry corner. But we usually have so many flies here that it doesn't work.


Två plåtar blev det den här gången. När de legat i ugnen några timmar är de torra. Då kan man repa bort bladen om man vill, de är lättare att smula sönder än stjälkarna. Sedan sparar jag dem i en papperspåse eller en glasburk. Torrt och mörkt vill de ligga, och inte för varmt. Sedan står de sig i år. Och de tar mycket mindre plats än de färska, på sista bilden ser ni resultatet av båda plåtarna.

I got two plates this time. After lying in the oven for a couple of hours they are dry. Then you can strip off the leaves if you want to, they are easier to crumble than the stalks. Then I keep them in paperbags or glass jars. They like it dry and dark, and not too warm. Then they will last for years. And they take much less space than the fresh, on the last picture you can see the outcome of both plates.


Vad jag har dem till? Jag har mest använt mina i maten. Man kan smula ner dem i vad som helst. Potatismoset tex, eller i en soppa. Jag har hört om andra som har det i plättar och köttfärssås. Jag brukar bara smula ner mina, men om man vill kan man köra dem i mixern så de mals till mjöl. Man kan även göra te på dem. Nässlor är fullproppade med allt möjligt nyttigt och har använts mot en massa olika åkommor genom åren. Tydligen bra för blodcirkulation, järnbrist och reumatiska problem, så jag kanske borde pilla i mig nässlor oftare!

What I use them for? I have mostly used mine in the dinner. You can crumble them into anything. Like your chopped potatoes, or in a soup. I have heard of others who use them in small pancakes and mincemeat sauce. You can also make tea. Nettles are filled with all kinds of healthy stuff, and has been used for a large number of complaints through the years. It is apparently good for your blood circulation, anemia and rheumatic problems, so maybe I should eat some nettles more often!

4 comments:

  1. first the dandelions and now the nettles..how wonderful that the natural ways are still known and used...except I don't know my nettles from my thistles!!! :)

    ReplyDelete
  2. What a great idea! We have plenty of them in our back yard, and I picked some when they where just right and I was going to make som pie, but I forgot I had them and had to throw them away - what a waste! :( But now I know how to dry them so I will give it a try, thank's for the tip Nilla! <3

    ReplyDelete
  3. Fiffigt att torka dem! Nässlor är bra att göra gödselvatten av också till blommorna och bra för att få fjärilar i trädgården. Jag spar alltid lite nässlor i ett hörn i min trädgård för fjärilarnas skull.

    ReplyDelete